Van der Zijden Uitvaartzorg staat garant voor een persoonlijke en waardige verzorging van een begrafenis of crematie in Rotterdam, Schiedam, Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel en de Drechtsteden. Betrokkenheid, kwaliteit, professionaliteit en meelevend. Wij staan 24 uur per dag en 7 dagen in de week voor u klaar om u te steunen als uw dierbare is overleden.

LEES MEER..

Natuurbegraven

Steeds meer mensen willen graag een laatste rustplaats in de natuur. Een laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats, betekent tot in de eeuwigheid onderdeel zijn van de Nederlandse natuur. Het is een heel mooie gedachte dat je weer wordt opgenomen door de natuur en onderdeel ben van de cyclus van leven en dood.
Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Het lichaam wordt teruggegeven aan de natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor natuur en milieu.

Wat zijn de voordelen van natuurbegraven?

– Behoud van natuur voor toekomstige generaties
 Natuurbegraven is een mooie en duurzame manier van begraven. Na de begrafenis ontfermt de natuur zich over het graf, zodat dit na verloop van tijd weer één wordt met de omgeving. Door een natuurgraf te kopen, draagt u dus bij aan het in stand houden van een natuurgebied.

– Eeuwigdurende grafrust
Op bijna alle natuurbegraafplaatsen heeft u eeuwigdurende grafrust. Elk graf blijf intact en wordt nooit geruimd. Deze laatste rustplaats reserveert u dus letterlijk voor onbepaalde tijd. Nabestaanden behouden zo altijd een bijzondere plek om naar terug te keren. En dit past bij de gedachte om de natuur zo min mogelijk te verstoren. U kunt nu al een graf reserveren. Daarmee blijft nabestaanden een moeilijke beslissing in de toekomst bespaard.

– Alle ruimte voor persoonlijke invulling
U heeft alle vrijheid om een persoonlijke invulling te geven aan de laatste rustplaats, de uitvaartceremonie en condoleance, zolang respect voor de overledenen en de natuur maar voorop staan. Bij ons kunt u dit laatste afscheid op uw eigen manier vormgeven. Mensen met elke levensbeschouwing, geloofsovertuiging en culturele achtergrond zijn bij ons welkom.

– Geen zorgen voor nabestaanden
Als nabestaande heeft u een bijzondere gedenkplek in een prachtige omgeving. Hier kunt u uw dierbaren gedenken en ervaart u de troostende kracht van natuur op de manieren en momenten dat u wilt. U hoeft het graf bovendien niet te onderhouden en geen zorgen te maken over het verlopen van grafrecht.

– Eenmalig tarief
. U betaalt eenmalig voor een plek met eeuwig grafrecht. Graven zijn gesitueerd op een ruime oppervlakte.
 De tarieven voor een graf op een natuurbegraafplaats zijn in verhouding een stuk lager dan bij een traditionele begraafplaats. Dit komt mede doordat u geen onderhoudskosten heeft. Ook krijgt u niet te maken met hoge kosten voor een grafmonument en verlenging van het grafrecht.

 

Uitvaartkist en kleding op een natuurbegraafplaats

Voor een natuurbegrafenis in een kist, mand, wade wordt gevraagd te kiezen voor natuurlijk afbreekbare materialen.
De keus uit milieuvriendelijke kisten wordt steeds groter. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kist van wilgentenen, bamboe of ongelakt hout met een binnenbekleding die goed biologisch afbreekbaar is zoals katoen of linnen.

Ook voor de stoffen waarin de overledene begraven wordt, bijvoorbeeld de schoenen, kleding, sieraden, maar ook eventueel de lijkwade, geldt dat zij gemaakt moeten zijn van makkelijk afbreekbare stoffen. Uitwendige protheses, pacemakers en sieraden mogen niet mee begraven worden. Inwendige protheses worden mee begraven.

De nieuwste ontwikkeling in de uitvaartkisten voor natuurbegraven is de Loop Living Cocoon. Deze uitvaartkist is een levende, gemaakt van mycelium. Dit materiaal vind je onder de grond en kun je zien als de plant waar paddenstoelen uit groeien. Door het als materiaal voor de kist te gebruiken, breekt het giftige stoffen af. Word je in deze kist begraven, dan is jouw lichaam voeding voor de natuur. Heel anders dan de milieuvervuiling die begraven normaliter met zich mee brengt. Daarmee bouwt Loop.of.Life aan een wereld waarin we samenwerken met organismen, en materialen niet langer dood maar levend zijn.

Natuurbegraven in onze omgeving

In Rotterdam, op de begraafplaats Hofwijk, is vanaf voorjaar 2019 natuurbegraven mogelijk.
Als je even de natuur in wilt, denken mensen niet direct aan een wandeling over een begraafplaats. Des te verrassender is een bezoek aan Hofwijk. Wandelend door de groene oase van lommerrijke lanen, langs de vijver met fontein en de urnenmonumententuin. De rust is haast tastbaar.
 Aan de achterzijde van Hofwijk wordt een themavak natuurbegraven gerealiseerd. In september 2017 zijn de voorbereidingen begonnen.
 Het themavak natuur begraven wordt een glooiend terrein met een schelpenpad er doorheen.

In dit nieuwe gebied kiest u zelf een mooie, passende plek. In de natuur begraven is volledig onderhoudsvrij. De medewerkers van crematorium en begraafplaats Hofwijk beheren het natuurgebied en de natuur zorgt voor het graf. De graven komen verspreid over het veld. De plekken worden met GPS bepaald.

Over natuurbegraven is steeds meer informatie te vinden op internet. Een mooie overzichtelijke website is:
 https://natuurbegraven-natuurlijk.nl/
De nieuwste ontwikkeling is dat er vanaf heden begraven kan worden op Natuurbegraafplaats Zomerlanden, gelegen aan de Oude Maas in Zuid-Holland. Voor meer informatie : Natuurbegraafplaats Zomerlanden

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.